Blog Hoe maak je een schoorsteen schoon?

Samen bij het vuur zitten. Dat is waarvoor je die mooie kachel in je huis hebt staan. Heerlijk genieten van een gezellige avond bij het vuurspel. Dit wil je wel doen zonder dat je kamer opeens blank staat van de rook. Het is dan ook belangrijk dat je kachel en natuurlijk ook je schoorsteen hun werk goed doen. In dit blog lees je meer over het schoonmaken en onderhouden van je schoorsteen. Hiermee zorg je ervoor dat ze goed blijven werken!

Waarom schoorsteen schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je optimaal kan genieten van jouw houtkachel is het belangrijk dat je schoorsteen regelmatig schoongemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat de hete lucht en de rook gemakkelijk afgevoerd worden uit je huis. Zo kan onverbrand hout aan je schoorsteenwand gaan plakken. Denk ook aan bladeren, takken en zelfs dode vogels, die kunnen allemaal in je schoorsteen terecht komen en voor problemen zorgen. Als je de schoorsteen goed schoon houd haal je deze zaken simpel weg. Zo voorkom je bijvoorbeeld een schoorsteenbrand of lekkage.  

Wanneer je schoorsteen vegen

Dat uw schoorsteen schoongemaakt moet worden is duidelijk, maar hoe vaak en wanneer moet u dit doen? Dit hangt van meerdere factoren af. Een goede vuistregel is om uw schoorsteen minstens één keer per jaar schoon te maken of te laten reinigen. Zo kan rook weer beter afgevoerd worden en hoopt het afval niet op in uw schoorsteen.  

Wat is de beste manier om je schoorsteen te reinigen

Een simpele manier om uw schoorsteen te reinigen is het uit te besteden aan een professional. Er komt dan een vakman bij u thuis langs die de schoorsteen voor u zal vegen. Dit scheelt u een hoop werk en u weet zeker dat het goed gebeurd. Deze weg raden wij dan ook aan.  Daarnaast kan u ook zelf uw schoorsteen vegen. U heeft hier wel enig gereedschap voor nodig om het op een juiste manier uit te voeren. De schoorsteen zelf vegen kan dan ook een hele uitdaging zijn. U kan het op een aantal manieren aanpakken, hieronder leest u een drietal mogelijkheden om zelf de schoorsteen te vegen.

Schoorsteen vegen vanaf beneden

Om een schoorsteen vanaf beneden te vegen heeft u een lange stok nodig met hieraan een borstel. Het liefst gebruikt u een stok die in lengte te verstellen is, zo kan u makkelijk elk deel van het rookkanaal vegen. Schuur met de borstel het roet los totdat u de bovenkant van de schoorsteen heeft bereikt. Nadat het roet los is geschuurd kan u dit opruimen en is de schoorsteen weer schoon!  

Schoorsteen kuisen vanaf boven naar beneden

Om de schoorsteen vanaf boven naar beneden schoon te maken heeft u wat speciale tools nodig. Als eerste heeft u natuurlijk de borstel nodig waarmee het kanaal schoongemaakt zal worden. Daarnaast gebruikt u een lang touw, lang genoeg om uw hele rookkanaal door te gaan. Aan dit touw bindt u een ‘kogel’. De borstel wordt aan deze kogel vast gemaakt. Deze kogel zorgt voor gewicht waardoor u het roet goed van de binnenkant kan schuren. Op het moment dat u de schoorsteen gaat reinigen laat u de kogel, met borstel, in de schoorsteen zakken. U trekt deze dan heen en weer zodat u het roet weg schuurt. Dit herhaald u totdat u vanaf boven de hele lengte van het rookkanaal heeft geschuurd.   

Schoorsteen reinigen met een brandblok

Met speciale blokken kan u het rookkanaal ook schoonmaken. U legt deze blokken simpelweg in de haard en laat deze opbranden. De speciale stof in deze blokken zorgt ervoor dat de rook de roetdeeltjes in de schoorsteen losmaken. Hierna kan u deze deeltjes opruimen. De resultaten van deze blokken zullen wel variëren, voor een goede schoonmaak kan u uw rookkanaal beter grondig vegen. Heeft u nog meer vragen over het schoonmaken van uw schoorsteen of andere zaken? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment