Blog Rookkanaal aanleggen in bestaande schoorsteen

Heeft u wel een schoorsteen maar nog geen goed rookkanaal? Maar wilt u eigenlijk wel een goed rookkanaal hebben voor een openhaard zodat u lekker een vuurtje kunt stoken? U heeft al een tijdje zitten zoeken op het internet maar u wordt er niet wegwijs in. Op de vraag of u een rookkanaal kunt aanleggen in een bestaande schoorsteen kunnen wij u al snel antwoord op geven. Dat kan zeker! We gaan in dit artikel dan ook eerst kijken naar wat het verschil is tussen een schoorsteen en een rookkanaal wat voor soorten u hebt en vooral ook hoe uiteindelijk dit rookkanaal aangelegd kan worden in een bestaande schoorsteen.

Verschil tussen schoorsteen en rookkanaal

Voor we verder ingaan op hoe u een rookkanaal kunt aanleggen in een bestaande schoorsteen, zullen we eerst eens gaan kijken naar wat het verschil eigenlijk is tussen een schoorsteen en een rookkanaal. Met een schoorsteen wordt meestal de gemetselde structuur naar het dak bedoeld. Deze ziet u uiteindelijk tot boven op het dak met een vaak vierkant bouwsel waar de rook uiteindelijk uit komt. Een rookkanaal is aan de andere kant het daadwerkelijke kanaal waar de rook doorheen gaat. Dan kunt u misschien denken dat dit ook door de schoorsteen gaat. Maar dat is niet helemaal zo. Het rookkanaal wordt namelijk in de gemetselde structuur (schoorsteen) gemaakt. Dit wordt vaak gedaan met een flexibele RVS of aluminium buis. Een schoorsteen is dus een soort rookkanaal maar een rookkanaal is dus niet altijd een schoorsteen. schoon-schoorsteenkanaal  schoorsteen

Waarom een rookkanaal in de schoorsteen?

Hoewel er vaak gedacht wordt dat de rook van een openhaard prima door een schoorsteen alleen naar buiten kan worden geleid. Echter is het ten eerste een stuk veiliger om een rookkanaal te plaatsen in een schoorsteen, omdat de kans op een schoorsteenbrand op deze manier verkleind wordt. Verder wordt de rook door middel van een rookkanaal op een zo efficiënte manier naar buiten begeleidt en blijven er geen sporen achter op de schoorsteen zelf. Een rookkanaal is gemakkelijker schoon te maken. 

Wat voor een soort rookkanaal

Vaak bij oudere huizen is er wel al een schoorsteen of zelfs rookkanaal aanwezig maar is deze niet direct te gebruiken. Deze kan in slechte staat zijn of misschien te klein. Er zal dus eerst gekeken moeten worden naar of de schoorsteen geschikt is voor het type kachel of haard dat u eraan wilt koppelen. Moet het rookkanaal vergroot worden of kan er gelijk een flexibele buis in de schoorsteen gemonteerd worden? Op het moment dat dit duidelijk is dan kunnen we over het volgende gaan nadenken.

Hittebestendigheid

Want wilt u een houtkachel of gaskachel? Een houtkachel wordt namelijk over het algemeen een stuk heter dan een gaskachel. Zo zal het rookkanaal bij een gaskachel tegen temperaturen tot de 350 °C moeten kunnen. Mocht u kiezen voor een houtkachel dan heeft u het liefste dat het kanaal bestand is tegen temperaturen van 800 °C als u normaal stookt.  hittebestendigheid

Verschillende soorten rookkanalen

Er zijn verschillende soorten rookkanalen die u kunt monteren in jouw schoorsteen. Namelijk het enkelwandige RVS kanaal pijp, het dubbelwandige RVS rookkanaal pijp en een flexibele RVS rookkanaal. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken. We kunnen u alvast verklappen, het is meestal het beste om gelijk voor een dubbelwandige variant te kiezen. Dit biedt de meeste bescherming tegen de hitte en gaat het langste mee. 

Enkelwandig RVS kanaal

Een enkelwandig RVS kanaal wordt eigenlijk alleen gebruikt voor gaskachels. De reden hiervan is omdat deze minder brandwerend zijn en minder goed bestand zijn tegen de hitte. Omdat een gaskachel minder hitte genereert is dit een prima oplossing. Verder wordt dit nog wel eens gebruikt bij een schoorsteen renovatie, omdat de schoorsteen dan werkt als isolatie. 

Dubbelwandige RVS Kanaal

Een dubbelwandige RVS kanaal bestaat uit twee delen. Er is bij deze buis een binnenbuis en buitenbuis. Hiertussen is glaswol geplaatst als isolatiemateriaal om zo de hitte beter binnenin de buis  te kunnen houden. Dit is dan ook het soort buis dat vaak wordt gebruikt voor houtkachels of als er geen schoorsteen aanwezig is en de buis dus open ligt.

Flexibel RVS kanaal

rvs-buis De naam zegt het al een beetje, maar dit is een buis die flexibel is en u dus gemakkelijk kunt buigen. Daarom is deze gemakkelijk aan te leggen in een bestaande schoorsteen waar eventueel bochten in zitten. Deze flexibele buis wordt vaak gebruikt bij een lekkende of bestaande gemetselde schoorstenen. Een flexibele RVS buis is in zowel de enkelwandige als de dubbelwandige variant verkrijgbaar. De dubbelwandige variant is dan ook altijd de beste optie. Deze gaat ten eerste niet snel kapot tijdens de installatie en is daarnaast ook het meest hittebestendig. Het beste is dan ook om de buis met een ruwe buitenkant te kiezen, zodat de buis zo goed mogelijk blijft liggen in de schoorsteen.

Plan van aanpak maken

Op het moment dat alle bovenstaande vragen zijn beantwoord dan zal er een plan van aanpak gemaakt moeten worden. Welke materialen moeten allemaal in huis gehaald worden. Moeten er nog dingen binnen de schoorsteen gebeuren en welke materialen gaat u hier weer voor gebruiken. Moet er hulp ingeschakeld worden van een professional? Wanneer moet dit gebeuren enzovoort. Wij kunnen u dan ook geheel vrijblijvend informatie verschaffen waarmee u aan de slag kunt of u laten helpen met uw probleem. 

Antwoord op de vraag

Dus, het antwoord op de vraag, kan er een rookkanaal aangelegd worden in een bestaande schoorsteen? Ja! Dat kan zeker met de hulp van een professional die het rookkanaal op de juiste manier kan aanleggen, zodat er vervelende brandsituaties of andere schade aan het huis voorkomen wordt. Wilt u graag dat dit professioneel uitgevoerd wordt? Dan kan u ons inschakelen. U kan het beste hier een offerte aanvragen of ons bereiken op 0342 462 878 en via info@schoorsteenvergroten.nl.

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment