Rookkanaal aanleggen in bestaande schoorsteen
Heeft u wel een schoorsteen maar nog geen goed rookkanaal? Dan is het tijd om een rookkanaal aan te leggen in uw bestaande schoorsteen. Met een rookkanaal kunt u namelijk veiliger en efficiënter van een lekker knus vuurtje genieten. Maar hoe werkt dat, een rookkanaal aanleggen in een bestaande schoorsteen? Dat leggen wij u haarfijn uit in dit artikel. We gaan dan ook eerst kijken naar wat het verschil is tussen een schoorsteen en een rookkanaal. Daarna gaan we langs wat voor soort u heeft en vooral ook hoe dit rookkanaal uiteindelijk aangelegd kan worden in een bestaande schoorsteen.
Verschil tussen schoorsteen en rookkanaal
Voor we verder ingaan op hoe u een rookkanaal kunt aanleggen in een bestaande schoorsteen, zullen we eerst gaan kijken naar wat het verschil eigenlijk is tussen een schoorsteen en een rookkanaal. Met een schoorsteen wordt meestal de gemetselde structuur naar het dak bedoeld. Deze ziet u tot boven op het dak met een vaak vierkant bouwsel waar de rook uiteindelijk uit komt. Een rookkanaal is juist het daadwerkelijke kanaal waar de rook doorheen gaat. Dan kunt u misschien denken dat dit ook door de schoorsteen gaat. Maar dat is niet helemaal zo. Het rookkanaal wordt namelijk in de gemetselde structuur (schoorsteen) aangelegd. Dit wordt vaak gedaan met een flexibele RVS of aluminium buis. Een schoorsteen is dus een soort rookkanaal, maar een rookkanaal is niet altijd een schoorsteen.
Waarom een rookkanaal in de schoorsteen?
Er wordt vaak gedacht dat de rook van een openhaard prima door een schoorsteen alleen naar buiten kan worden geleid. Echter is het ten eerste een stuk veiliger om een rookkanaal te plaatsen in een schoorsteen, omdat de kans op een schoorsteenbrand op deze manier verkleind wordt. Zo moet er altijd een rookkanaal aanwezig zijn wanner u een houtkachel wil aansluiten op een bestaande schoorsteen. Verder wordt de rook door middel van een rookkanaal op een zo efficiënte manier naar buiten begeleid en blijven er geen sporen achter op de schoorsteen zelf. Bovendien is een rookkanaal gemakkelijker schoon te maken.
Wat voor soort rookkanaal aanleggen
Vaak is er bij oudere huizen wel al een schoorsteen of zelfs rookkanaal aanwezig, maar is deze niet direct te gebruiken. Deze kan in slechte staat zijn of misschien te klein zijn. Er zal dus eerst gekeken moeten worden naar of de schoorsteen geschikt is voor het type kachel of haard dat u eraan wilt koppelen. Moet het rookkanaal vergroot worden of kan er gelijk een flexibele buis in de schoorsteen gemonteerd worden? Op het moment dat dit duidelijk is, kunnen we over het volgende gaan nadenken.
Hittebestendigheid
Wilt u een houtkachel of gaskachel? Een houtkachel wordt over het algemeen een stuk heter dan een gaskachel. Zo zal het rookkanaal bij een gaskachel tegen temperaturen tot de 350 °C moeten kunnen. Wil u een houtkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen, dan heeft u het liefste dat het kanaal bestand is tegen temperaturen van 800 °C als u normaal stookt. Bedenk goed wat u wilt. U bent alweer een stap dichterbij het aanleggen van een rookkanaal.
Verschillende soorten rookkanalen
Er zijn verschillende soorten rookkanalen die u kunt plaatsen in uw schoorsteen. Namelijk de enkelwandige RVS kanaal pijp, de dubbelwandige RVS rookkanaal pijp en een flexibel RVS rookkanaal. Deze hebben allemaal hun eigen kenmerken. We kunnen u alvast verklappen, het is meestal het beste om gelijk voor een dubbelwandige variant te kiezen. Dit biedt de meeste bescherming tegen de hitte en gaat het langste mee.
Enkelwandig RVS kanaal
Een enkelwandig RVS kanaal wordt eigenlijk alleen gebruikt voor gaskachels. De reden hiervoor is dat deze minder brandwerend zijn en minder goed bestand zijn tegen de hitte. Omdat een gaskachel minder hitte genereert is dit een prima oplossing. Verder wordt dit nog wel eens gebruikt bij een schoorsteen renovatie, omdat de schoorsteen dan werkt als isolatie.
Dubbelwandige RVS kanaal
Een dubbelwandig RVS kanaal bestaat uit twee delen. Er is bij deze buis een binnenbuis en een buitenbuis. Hiertussen is glaswol geplaatst als isolatiemateriaal om zo de hitte beter binnenin de buis te kunnen houden. Dit is dan ook het soort buis dat vaak wordt gebruikt voor houtkachels of als er geen schoorsteen aanwezig is en de buis dus open ligt.
Flexibel RVS kanaal
De naam zegt het al een beetje: dit is een buis die flexibel is en u dus gemakkelijk kunt buigen. Daarom is dit flexibele rookkanaal gemakkelijk te plaatsen in een bestaande schoorsteen waar eventueel bochten in zitten. Deze flexibele buis wordt vaak gebruikt bij een lekkende of bestaande gemetselde schoorsteen. Een flexibele RVS buis is in zowel de enkelwandige als de dubbelwandige variant verkrijgbaar. De dubbelwandige variant is altijd de beste optie. Deze gaat ten eerste niet snel kapot tijdens de installatie en is daarnaast ook het meest hittebestendig. Het beste is dan ook om de buis met een ruwe buitenkant te kiezen, zodat de buis zo goed mogelijk blijft liggen in de schoorsteen.
Plan van aanpak maken
Op het moment dat alle bovenstaande vragen zijn beantwoord, zal er een plan van aanpak gemaakt moeten worden. Moeten er nog dingen binnen de schoorsteen gebeuren en welke materialen gaat u hier weer voor gebruiken. Moet er hulp ingeschakeld worden van een professional? Wanneer moet het aanleggen van het rookkanaal gebeuren? Wij kunnen u geheel vrijblijvend informatie verschaffen waarmee u aan de slag kunt of u laten helpen met uw probleem.
Antwoord op de vraag
Dus, het antwoord op de vraag, kan er een rookkanaal aangelegd worden in een bestaande schoorsteen? Ja! Dat kan zeker met de hulp van een professional die het rookkanaal op de juiste manier kan aanleggen, zodat er vervelende brandsituaties of andere schade aan het huis voorkomen wordt.
Wilt u graag dat dit professioneel uitgevoerd wordt? Dan kunt u ons inschakelen. U kunt het beste hier een offerte aanvragen of ons bereiken op 0342 462 878 en via info@schoorsteenvergroten.nl.