Blog Schoorsteen lekkage opsporen

Schoorsteen lekkage opsporen, hoe doet u dat?

Komt er water door de schoorsteen bij u naar binnen? Natte schoorsteen, natte openhaard en zelfs een natte vloer? Het word alleen maar erger en u wordt er gek van. Er moet echt iets aan gebeuren. Hoogstwaarschijnlijk heeft u last van een schoorsteen lekkage. Het is handig om maar eens te kijken naar waar de lekkage vandaan komt. Dit kunt u door een specialist laten doen of u kunt zelf het dak op gaan voor een inspectie. Graag willen we delen waar wij als schoorsteen specialist naar op zoek gaan bij bovenstaande symptomen. 

Let op!

Voor u zelf het dak opgaat is het belangrijk om te weten dat bedrijven die op daken werken, beschikken over een VCA certificering. Dit houdt in dat er gewerkt wordt volgens bepaalde richtlijnen en dat al het materiaal gekeurd is. Zo wordt de kans zo klein mogelijk gemaakt dat er iets misgaat op het dak. Nu denkt u misschien, “Wat betekent dit voor mij?”. Nou dat is eigenlijk heel gemakkelijk. Het feit dat bedrijven aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen voor ze verzekerd het dak op mogen zegt alleen maar dat het gevaarlijk terrein is. Wij raden dan ook af om zelf zomaar het dak op te gaan. Mocht u dit toch willen doen, betreedt het dak dan met uiterste alertheid en wees enorm voorzichtig. 

Waar kan de lekkage door komen?

Zoals eerder genoemd is het enorm vervelend op het moment dat u last heeft van lekkage. Zeker als dit door de schoorsteen komt en u niet meer kunt genieten van uw heerlijke sfeer vuurtje in huis. Op het moment dat wij het dak opgaan om te kijken waar de lekkage door komt kijken we naar de volgende punten. 

Geen of slechte schoorsteenkappen

Op het moment dat er geen of slechte schoorsteenkappen op de schoorsteen zitten is het probleem vrij snel gevonden en daarnaast ook snel opgelost. Het kan zijn dat uw schoorsteenkap al vrij oud is en versleten, dat er scheurtjes in zitten of dat de kap niet geschikt is voor uw schoorsteen. Het ligt een beetje aan uw schoorsteen maar de kap is vrij eenvoudig te vervangen op het moment dat u de juiste kap heeft. Mocht u zich afvragen welke schoorsteenkap bij uw schoorsteenkap past dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder. 

Slecht voegwerk

Een andere reden dat uw schoorsteen lekt, kan zijn dat het voegwerk slecht is afgewerkt of verouderd is. Op het moment dat het slecht is afgewerkt is de mogelijkheid er dat er ergens op de schoorsteen een opening te vinden is in het voegwerk. Ook kan het zijn dat het voegwerk al heel oud is en dat er bijvoorbeeld scheurtjes in zitten waar het water doorheen kan komen. Loop de voeglijnen dus na op scheurtjes of slechte dekking.

Slecht metselwerk

Net als bij het voegwerk kan ook het metselwerk slecht zijn afgewerkt. Verder is de mogelijkheid er dat het metselwerk is verouderd en ook daarin scheurtjes tevoorschijn zijn gekomen. Hierdoor kan het water een kans krijgen uw huis te betreden door de schoorsteen. Bekijk het metselwerk dus goed en bekijk of u scheurtjes of een slechte afwerking kan bespeuren.

Loodlap sluit niet goed aan op het dak

Een andere reden voor de lekkage kan zijn dat de loodlap niet goed aansluit op het dak of schoorsteen. De loodlap moet ervoor zorgen dat het water wegloopt het dak op en uiteindelijk daardoor de goot in gaat en wordt afgevoerd. Echter loopt het water de schoorsteen in op het moment dat de loodlap niet goed aansluit op het dak en/of schoorsteen. Is dit het geval? 

Ga bovenstaande punten na

Nu u dit allemaal weet is het tijd om na te gaan of één van bovenstaande punten bij u de boosdoener is. Nogmaals, het is belangrijk dat op het moment dat u het dak betreed, u dit met uiterste alertheid doet. Mocht u het dak opgaan en u betwist één van bovenstaande punten dan weet u in ieder geval waar het probleem vandaan komt. 

Schakel een specialist in

Nu u weet waar het probleem ligt kunt u actie ondernemen. Schakel nu een specialist in om uw schoorsteen te laten renoveren. U kunt bij ons geheel gratis een offerte aanvragen, zodat u zo snel mogelijk weer van uw openhaard kunt genieten. 

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment