Blog Schoorsteenbrand voorkomen, hoe doe je dat?

Heeft u een openhaard in huis en verhalen gehoord over een schoorsteenbrand? U wilt zich graag goed voorbereiden op dergelijke situaties en wilt weten hoe u een schoorsteenbrand kunt voorkomen. We zullen in dit artikel uitgebreid behandelen wat een schoorsteenbrand is, hoe het ontstaat, hoe u dit kunt voorkomen en wat u het beste kunt doen op het moment dat u een schoorsteenbrand hebt. Zo kunt u na het lezen van dit artikel met een gerust hart van uw sfeer vuurtje genieten en kunt u eventuele schoorsteen renovatiekosten voorkomen. 

Wat is een schoorsteenbrand?

Voor we verder gaan is het handig om eerst te kijken naar wat een schoorsteenbrand precies is en wat hiermee wordt bedoeld. Zoals de naam het al een klein beetje verklapt is het een brand in de schoorsteen of rookkanaal. Op het moment dat er een brand ontstaat dat klinkt er een loeiend geluid. Dit is de zuurstof die de brand aantrekt. Wist u dat dit in Nederland iedere dag meer dan 5 keer gebeurt?

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in een schoorsteen vlam vat. Dit kan op verschillende manieren vlam vatten.. Zo kan het zijn dat er creosoot ontstaat en in de brand vliegt, Het kan komen door een schoorsteenkanaal dat slecht is onderhouden of te klein is. Waarom dit meespeelt leest u hieronder. 

Creosoot

Creosoot zijn onverbrande brandstof deeltjes van het hout. Dit kan zich aan de schoorsteenwand plakken. Hoe meer er in jouw rookkanaal zit hoe groter de kans is dat het vlam vat. Creosoot ontstaat uit nat of rot hout en ontbrandt bij ongeveer 500 graden celcius. Deze temperatuur wordt vrij snel bereikt in het rookkanaal op het moment dat u een vuurtje aan het stoken bent. 

Slecht onderhouden schoorsteenkanaal

Zoals hierboven staat beschreven kan creosoot zich aan de wanden van de schoorsteen plakken. Maar naast creosoot kan het ook zijn dat er andere aanslag zit in de het rookkanaal. Verder kunnen er bladeren of zelfs (dode) vogels in de schoorsteen zitten. Dit kan allemaal gebeuren als u de schoorsteen niet goed onderhoud. Hoe meer aanslag er in het rookkanaal zit hoe groter de kans op een schoorsteenbrand. Belangrijk dus om dit goed schoon te houden.  

Te klein schoorsteenkanaal

Ook kan een schoorsteenbrand ontstaan door een te klein rookkanaal van de schoorsteen. Puur om het feit dat hoe kleiner de schacht is, hoe sneller de vieze laag de schoorsteen kan belemmeren en dus in de brand kan vliegen. Het is dan ook belangrijk om een rookkanaal te hebben die bij uw openhaard past. Mocht u hierover twijfelen dan kunt u ons altijd vragen over of uw schoorsteen vergroot moet worden.  klein-en-slecht-onderhouden-rookkanaal

Het gevaar van een schoorsteenbrand

Brand is in zijn algemeen natuurlijk enorm gevaarlijk. Ook een schoorsteenbrand kan al snel enorm gevaarlijk worden. Het kan gevaarlijk zijn omdat de rest van het huis ook in de brand kan vliegen en daarnaast omdat er kans is op koolmonoxidevergiftiging. 

Uw huis vat vlam 

Zodra u het vuur niet meer onder controle hebt kan het ook overgaan op de rest van uw huis. Mocht dit gebeuren, dan kan het vrij snel gaan. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. 

koolmonoxidevergiftiging

Een ander gevaar van een schoorsteenbrand is dat er sprake kan zijn van koolmonoxidevergiftiging. Er komen allemaal gassen vrij op het moment dat u een vuurtje maakt. Een goede schoorsteen en rookkanaal zorgen ervoor dat deze gassen goed worden afgevoerd naar buiten. Echter kan het bij een slecht onderhouden verbrandingsapparaat of rookkanaal voorkomen dat deze gassen ook in het huis binnen komen. Koolmonoxide is een gas dat u niet ruikt of merkt. Op het moment dat u een schoorsteenbrand hebt worden de temperaturen alleen maar hoger en is de kans op koolmonoxidevergiftiging alleen maar groter. Ventileer dus goed op het moment dat u aan het stoken bent en zorg voor de rest dat u een schoorsteenbrand voorkomt. Hoe u dat doet, leest u hieronder. 

Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Zo wordt de kans op een schoorsteenbrand zo klein mogelijk en kunt u heerlijk genieten van het gezellige vuurtje in de woonkamer. 

Gebruik droog hout

Allereerst is het slim om droog hout te gebruiken voor het vuur. Hoe droger het hout hoe minder vonken en geknetter. Ook voorkomt droog hout dat er creosoot uit het hout loskomt. Deze creosoot kan een laag gaan vormen in uw rookkanaal. Deze creosoot laag kan gemakkelijk in de brand vliegen waardoor uw schoorsteen uiteindelijk in de brand staat. Met droog hout houd u dus het rookkanaal schoner waardoor de kans op brand minder groot wordt.

Gebruik de juiste houtsoort

Ook de houtsoort speelt mee in het voorkomen van een schoorsteendbrand. U hebt namelijk hout dat snel en onregelmatig brandt en daarom ook gevaarlijk kan zijn. U kan hout dat heel snel brand slecht onder controle houden. Kijk in ons andere artikel welke houtsoort u het beste kunt gebruiken in de openhaard. brandhout

Bak met zand naast de openhaard

Mocht het vuur in de openhaard toch uit controle raken dan is het handig om dit zo snel mogelijk te doven. Om het vuur te doven is een bak of emmer met zand naast de openhaard handig om snel te kunnen slagen. U kunt ook zout naast de openhaard zetten, want ook dit werkt. Water is geen verstandig idee.

Zorg dat het schoorsteenkanaal groot genoeg is

Hoe kleiner de schoorsteen is hoe groter de kans op een schoorsteenbrand. Ga maar na, hoe kleiner de schoorsteen is hoe kleiner de ruimte is waar de hete lucht doorheen kan. Mocht er een creosoot laag ontstaan dan kan deze ook gemakkelijker in de brand vliegen. Mocht u twijfelen of uw rookkanaal en schoorsteen groot genoeg zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kijken graag met u mee om eventueel uw schoorsteenkanaal te vergroten

Zorg voor een schone schoorsteen

Ook maak je de kans op een schoorsteenbrand kleiner door de schoorsteen goed schoon te houden. Ten eerste kan de hete rook gemakkelijk door het rookkanaal komen en daarnaast is er bij een schone schoorsteen ook niks dat in brand kan vliegen.  schoon-schoorsteenkanaal

Stook op de juiste manier

De brandweer adviseert om met de zwitserse methode te stoken binnenshuis. Zo maakt u de kans op een een schoorsteenbrand ook weer kleiner.  De Zwitserse stook methode gaat als volgt:
  • Open de luchttoevoer van uw openhaard.
  • Leg in de lengterichting grote blokken hout.
  • Dwars er bovenop leg uw blokken van dezelfde grootte.
  • Hier bovenop leg uw in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Dwars bovenop de vorige laag leg uw weer blokken van ongeveer drie centimeter dik.
  • Vervolgens plaats uw in de lengterichting blokken van twee centimeter dik.
  • Plaats aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen.
  • Dek de stapel af met wat sprokkelhout.
  • Nu kunt u de aanmaakblokjes aansteken.
  • Genieten van het (veilige) vuurtje maar. 

Wat u moet doen bij een schoorsteenbrand

Hoewel het altijd kan gebeuren dat jouw schoorsteen in de brand vliegt door wat voor reden dan ook, maak je de kans heel klein met bovenstaande tips.Mocht het toch gebeuren ga dan volgens onderstaand plan te werk. 

Raak niet in paniek

Hoewel het misschien logisch klinkt is het belangrijk om niet in paniek te raken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan in als je in deze situatie terecht komt. Stop 1 seconden en ga vervolgens zo snel mogelijk te werk met de volgende stappen. 

Sluit de luchttoevoer

Sluit de luchttoevoer, zodat de zuurstof niet meer bij het vuur kan komen en het niet een nog groter vuur wordt. Vuur heeft zuurstof nodig en als het dit niet meer kracht zal het ook niet meer branden. 

Gebruik een emmer zand of zout om het vuur te doven

Gebruik een emmer zand of zout om het vuur te doven als je deze snel bij de hand hebt. Gebruik nooit water voor het doven van een schoorsteenbrand. Dit verdampt en verspreidt zich daarna in de kamer wat ook weer voor vervelende situaties kan zorgen.  emmer-zand

Gaat het mis? Bel 112!

Gaat het vuur maar niet uit? Breng jezelf dan in veiligheid en bel 112. Ook als het vuur snel gedoofd is, is het handig om toch bij de brandweer een melding te doen. Dan kunnen zij beslissen of het handig is om een controle te doen of niet. 

Conclusie

Stook dus met droog hout, op de juiste manier en zorg voor de benodigde voorzorgsmaatregelen zoals een emmer met zand of zout naast de openhaard. Verder is het belangrijk om een schoorsteen plus rookkanaal te hebben die bij jouw huis en openhaard past. Mocht u hierover twijfelen dan kun je altijd met ons contact opnemen. Wij kijken graag met u mee om uw schoorsteen en rookkanaal zo veilig mogelijk te maken. Gaat het toch mis, blijf rustig, probeer het vuur te doven met zand of zout en bel 112. Zorg dat uw schoorsteen goed is onderhouden. Vraag hier uw informatie aan en ga na of uw schoorsteen veilig is.

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment