Blog Waar moet je op letten bij de aankoop van een houtkachel?

Een knetterende houtkachel is een bron van warmte en gezelligheid in huis. Een mooie, brandende haard zorgt voor een knusse en verwarmende sfeer in je woonkamer. Veel mensen kunnen urenlang in gedachten verdwalen terwijl ze kijken naar een mooi vuurspel in hun eigen haard. Het lezen van een spannend boek of samen thuis zijn wordt heerlijker in de buurt van een knisperend vuurtje.  Ook jij kan een prachtige houtkachel plaatsen in je woning. Ga wel goed voorbereid die aankoop in. Hieronder vind je drie puntjes waar je op moet letten bij het aankopen van een houtkachel.   

Is de installatie mogelijk?

  Kan een houtkachel wel in mijn huis? Dit is een vraag die je jezelf moet stellen voordat je verder gaat met de aankoop van een houtkachel. Wanneer de houtkachel aan staat, produceert deze verbrandingslucht die afgevoerd moet worden. Hiervoor heb je een schoorsteen nodig in huis. Als je geen schoorsteen in je woning hebt, dan kan je ook geen houtkachel in huis plaatsen. brandhout  Er zou wel een schoorsteen gebouwd kunnen worden, maar dan moet er de mogelijkheid zijn om in je huis een verticaal rookkanaal te plaatsen. Woon je bijvoorbeeld in een appartementencomplex, dan zal dit vaak niet kunnen. Heb je al een schoorsteen in huis, of de mogelijkheid om deze te bouwen, dan kan je verder gaan met de aankoop van een mooie houtkachel!  

In welke staat is je schoorsteen?

Je hebt een schoorsteen! Fantastisch, dan kan je verder met de volgende stap. Is deze schoorsteen nog in zo’n conditie dat je hem gelijk kan gebruiken? Door de jaren heen kan een schoorsteen verslijten en zal je hem een onderhoudsbeurt moeten geven. Je wil natuurlijk geen problemen krijgen met je houtkachel na de plaatsing.  schoorsteen Ga na of de schoorsteen helemaal open is, is het hele rookkanaal vrij en breed genoeg? Zitten er geen scheuren in de wanden van de schoorsteen? Dit zijn zaken die gecontroleerd moeten worden voordat je kan beginnen met het stoken in je nieuwe kachel. Het is raadzaam om een erkend bedrijf in te huren om dit voor je te controleren. Diamant Schoorsteentechniek kan bijvoorbeeld een camera de schoorsteen in laten zakken om zo het hele kanaal te inspecteren. Bij oudere woningen is het rookkanaal meestal te smal. Wil je toch een houtkachel kunnen aansteken in jouw woning, dan moet hier iets aan gedaan worden. Vroeger moest het hele schoorsteenkanaal dan open gehakt worden. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet meer! Diamant Schoorsteentechniek heeft namelijk een gepatenteerd systeem ontwikkeld waarmee uw schoorsteenkanaal makkelijk kan worden vergroot. Twijfelt u over de breedte van uw schoorsteenkanaal? Neem dan vrijblijvend contact op met ons en wij helpen u graag verder!  

Wat is het doel van je houtkachel?

Waarvoor wil je jouw nieuwe houtkachel vooral gaan gebruiken? Wil je af en toe in de avond lekker bij het vuur zitten, of wil je deze houtkachel ook gebruiken als centrale verwarming? Om de juiste keuze te maken in het type houtkachel is het goed om bij jezelf na te gaan met welk doel je de houtkachel wilt gebruiken. Kijk bij de winkels hoeveel vermogen de specifieke kachels hebben. Een kachel die teveel vermogen heeft zal ervoor zorgen dat het te warm wordt in de ruimte en de haard niet optimaal kan branden. Als je een haard koopt met te weinig vermogen voor de ruimte, zal de kachel de kamer niet warm krijgen. Wil je de kachel vooral gebruiken voor de sfeer en het fijne gevoel van een haard in je huis, dan is het voldoende om een haard te overwegen met een vermogen van 4kW (kilo Watt).  Een houtkachel kan ook perfect dienen als centrale verwarming van je huis. Hiervoor heb je wel een houtkachel nodig die een hoog rendement heeft tijdens het verbranden. Houd hier rekening mee tijdens het kopen van een houtkachel. Het rendement wordt altijd bij de verschillende haarden vermeld. Hoeveel vermogen je precies nodig zult hebben hangt af van de grote van de ruimte waarin je de kachel wilt plaatsen. Laat je hierover adviseren in de winkel of door een expert.   

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment