Blog Welk hout je moet gebruiken voor jouw openhaard

Ben je opzoek naar het hout dat het beste brand of juist het beste is voor jouw openhaard, rookkanaal of schoorsteen. Hout dat zorgt voor zowel de warmte als de warme sfeer in huis. De geur van een goed vuurtje in huis, maar geen schoorsteenbrand veroorzaakt. Maar waar moet je nou op letten tijdens het kiezen van jouw hout. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het binnenshuis vuur maken. Verkeerd hout kan namelijk gevaarlijk of slecht zijn voor zowel de gezondheid als de schoorsteen. Wij van Diamant schoorsteentechniek willen je dan ook graag helpen bij de houtkeuze voor jouw openhaard. Zo kun jij veilig genieten van een mooi vuurtje binnenshuis.

Wat gebeurt er als je slecht hout gebruikt in de haard?

Mocht je het verkeerde hout hebben dan kan het zijn dat het niet goed brand. Dat is vervelend maar niet levensbedreigend. Wel kan het gevaarlijk worden als je hout hebt dat veel knettert. Als het eenmaal brandt heb je het niet onder controle. De vonkjes kunnen alle kanten op schieten. 

Waar je op moet letten bij jouw keuze

Als je hout gaat uitzoeken en je wilt dat het zo veilig mogelijk blijft in huis dan moet je op drie dingen letten. Kijk of het hout goed droog is, of er hars in zit. Verder is het belangrijk om te kijken naar de houtsoort die je kiest. 

Vochtigheid

De vochtigheid van hout kan erg verschillen. Het is belangrijk goed gedroogd hout te gebruiken voor in de openhaard. Dit zorgt ervoor dat het hout minder knettert en rookt. Wat er weer voor zorgt dat het veiliger is om er binnen de openhaard mee aan te steken. Zo voorkom je vervelende schoorsteenbranden omdat er minder aanslag komt in de openhaard. Kies voor hout met een vochtigheid tussen de 9-15%.  vochtig-hout

Hars

Het volgende punt om rekening mee te houden tijdens jouw keuze is hoeveel hars er in het hout zit. Deze hars verbrand namelijk en kan een vervelende aanslag geven in het rookkanaal. Daarnaast geeft het hars ook veel vonken, wat weer voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit bespaart u weer een schoorsteen renovatie

Houtsoort

De houtsoort is ook een belangrijke factor. Iedere soort hout heeft weer een andere reactie op de hitte. Zo kan de ene houtsoort een heel rustig vuur geven en lang branden, waarop de andere houtsoort enorm snel en heftig brandt. Het is dan ook wenselijk om een houtsoort te kiezen die rustig brandt. Zo wordt de schoorsteen zo min mogelijk belast en gaat hij het langste mee. 

Soorten hout dat je kunt gebruiken

Er zijn verschillende houtsoorten die je veilig kunt gebruiken in jouw openhaard. Iedere houtsoort geeft een ander effect en moet op een verschillende manieren worden voorbereid en gedroogd. Je leest het per houtsoort hieronder. Voor het beste hout in jouw open haard kies je één van de houtsoorten hieronder.

Eikenhout

Eiken is een houtsoort dat maar liefst twee jaar onafgedekt bewaard moet worden en dan nog eens twee jaar moet drogen voordat het überhaupt vlam vat en dus in de openhaard gebruikt kan worden. Wel heeft het eikenhout een rustig vuur en brand lang. Daarnaast geeft het eikenhout prettige gloeiende kooltjes.   

Kastanjehout

Kastanjehout is hardhout dat goed kan branden. Wel zal het goed droog moeten zijn voor het vlam kan vatten. Hoewel dit voor iedere houtsoort geld. Als je het kastanjehout goed gedroogd hebt dan is het prima te gebruiken als brandhout. Zo vonkt en knettert het minder en tast het de schoorsteen weer minder aan. 

Beukenhout

Net als kastanjehout is het beukenhout ook een harde houtsoort dat prima gebruikt kan worden, mits het goed gedroogd is. 

Hout dat je niet moet gebruiken

Naast houtsoorten die je wel kunt gebruiken zijn er ook zeker houtsoorten waar je beter bij weg kunt blijven als je het wilt gebruiken als brandhout in de openhaard. Deze houtsoorten kunnen een serieuze impact hebben op jouw rookkanaal en kan vervelend veel kosten met zich meebrengen. 

Wilgenhout

Wilgenhout is een zachte houtsoort dat enorm snel en vooral ook onregelmatig brandt. Dit is dan ook zeker een houtsoort dat je beter niet binnen in huis kunt gebruiken om een vuurtje mee te stoken. Het is ten eerste gevaarlijk omdat je weinig controle hebt over het vuur en te tweede slecht voor de schoorsteen.

Naaldhout

Ook naaldhout brandt snel en onregelmatig. Daar komt bij dat er vaak nog veel vocht in de naalden zit waardoor het hout nogal knettert en vonkjes afgeeft.  naaldhout

Waarom knettert hout?

Knetterend hout wil je voorkomen bij het steken van een gezellig vuurtje in je openhaard. Het beste hout voor open haard gebruik zorgt niet voor een knetterend vuur. In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout. Dit is stoom dat ontsnapt uit het hout. Hout dat knettert is dus meestal te vochtig.

Conclusie

Zorg ervoor dat je hout gebruikt dat goed gedroogd is, waar geen hars in zit en dat lang en rustig brandt. Verder is het goed om de openhaard, rookkanaal en schoorsteen goed te onderhouden om een gehele schoorsteen renovatie te voorkomen. Mocht het echter al te laat zijn dan helpen wij je graag verder! Vraag dan geheel vrijblijvend een schoorsteen renovatie offerte aan. 

"Diamant heeft keurig werk verricht; wij zijn meer dan tevreden! Ze hebben bij ons de schoorsteen gefreesd en een rvs pijp geplaatst. Alles vakkundig gedaan en schoon achtergelaten! Super!

Nette mensen, goed materiaal en een uitstekend resultaat.

Diamant heeft super werk geleverd! Ze doen wat ze zeggen!

De schoorsteen is vakkundig gerestaureerd.

Blij dat we niet hoefden te breken. Wij raden Diamant zeker aan!

We zijn zeer tevreden over Diamant schoorsteentechniek uit Kootwijkerbroek! Dit bedrijf komt na wat ze beloven op een zeer vakkundige manier! Een professioneel team dat, na deskundige inspectie, onze schoorsteen zonder hak- en breekwerk binnen een dag gerenoveerd heeft! Een groot compliment