Welk hout je moet gebruiken voor jouw openhaard
Bent u opzoek naar het hout dat het beste brandt of juist het beste hout voor uw openhaard, rookkanaal of schoorsteen? Hout dat zorgt voor zowel de warmte als de warme sfeer in huis. De geur van een goed vuurtje in huis, maar geen schoorsteenbrand veroorzaakt. Maar waar moet u nou op letten tijdens het kiezen van uw hout? Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden tijdens het binnenshuis vuur maken. Verkeerd hout kan namelijk gevaarlijk of slecht zijn voor zowel de gezondheid als de schoorsteen. Wij van Diamant Schoorsteentechniek willen u dan ook graag helpen bij de houtkeuze voor uw openhaard. Zo kunt u veilig genieten van een mooi vuurtje binnenshuis.
Wat gebeurt er als je slecht hout gebruikt in de haard?
Mocht u het verkeerde hout voor de openhaard hebben, dan kan het zijn dat het niet goed brandt. Dat is vervelend, maar niet levensbedreigend. Wel kan het gevaarlijk worden als u hout heeft dat veel knettert. Als het eenmaal brandt, heeft u het niet onder controle. De vonkjes kunnen alle kanten op schieten.
Waar je op moet letten bij jouw keuze
Als u hout gaat uitzoeken en u wilt dat het zo veilig mogelijk blijft in huis, dan moet u op drie dingen letten. Kijk of het hout goed droog is en kijk of er hars in zit. Verder is het belangrijk om te kijken naar de houtsoort die u kiest.
Vochtigheid
De vochtigheid van hout kan erg verschillen. Het is belangrijk goed gedroogd hout te gebruiken voor in de openhaard. Dit zorgt ervoor dat het hout minder knettert en rookt. Dit zorgt er weer voor dat het veiliger is om er binnen de openhaard mee aan te steken. Zo voorkomt u vervelende schoorsteenbranden omdat er minder aanslag komt in de openhaard. Kies voor hout met een vochtigheid tussen de 9-15%.
Hars
Het volgende punt om rekening mee te houden tijdens uw keuze, is hoeveel hars er in het hout zit. Deze hars verbrandt namelijk en kan een vervelende aanslag geven in het rookkanaal. Daarnaast geeft de hars ook veel vonken, wat weer voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit bespaart u weer een schoorsteen renovatie.
Houtsoort
De houtsoort is ook een belangrijke factor. Iedere soort hout heeft weer een andere reactie op de hitte. Zo kan de ene houtsoort een heel rustig vuur geven en lang branden, waarop de andere houtsoort enorm snel en heftig brandt. Het is dan ook wenselijk om een houtsoort te kiezen die rustig brandt. Zo wordt de schoorsteen zo min mogelijk belast en gaat hij het langst mee.
Soorten hout dat je kunt gebruiken
Er zijn verschillende houtsoorten die u veilig kunt gebruiken in uw openhaard. Iedere houtsoort geeft een ander effect en moet op verschillende manieren worden voorbereid en gedroogd. U leest het hieronder per houtsoort. Voor het beste hout in uw open haard kies u één van de houtsoorten hieronder.
Eikenhout
Eiken is een houtsoort die maar liefst twee jaar onafgedekt bewaard moet worden en dan nog eens twee jaar moet drogen voordat het überhaupt vlam vat en dus in de openhaard gebruikt kan worden. Wel heeft het eikenhout een rustig vuur en brandt het lang. Daarnaast geeft het eikenhout prettig gloeiende kooltjes.
Kastanjehout
Kastanjehout is hardhout dat goed kan branden. Wel zal het goed droog moeten zijn voor het vlam kan vatten. Hoewel dit voor iedere houtsoort geldt. Als u het kastanjehout goed gedroogd heeft, dan is het prima te gebruiken als brandhout. Zo vonkt en knettert het minder en tast het de schoorsteen weer minder aan.
Beukenhout
Net als kastanjehout is het beukenhout ook een harde houtsoort die prima gebruikt kan worden, mits het goed gedroogd is.
Hout dat je niet moet gebruiken
Naast houtsoorten die u wel kunt gebruiken zijn er ook zeker houtsoorten waar u beter bij weg kunt blijven als u het wilt gebruiken als brandhout in de openhaard. Deze houtsoorten kunnen een serieuze impact hebben op uw rookkanaal en kunnen vervelend veel kosten met zich meebrengen.
Wilgenhout
Wilgenhout is een zachte houtsoort die enorm snel en vooral ook onregelmatig brandt. Dit is dan ook zeker een houtsoort die u beter niet binnen in huis kunt gebruiken om een vuurtje mee te stoken. Het is ten eerste gevaarlijk omdat u weinig controle heeft over het vuur en ten tweede slecht voor de schoorsteen.
Naaldhout
Ook naaldhout brandt snel en onregelmatig. Daar komt bij dat er vaak nog veel vocht in de naalden zit waardoor het hout nogal knettert en vonkjes afgeeft.
Waarom knettert hout?
Knetterend hout wilt u voorkomen bij het steken van een gezellig vuurtje in uw openhaard. Het beste hout voor open haard gebruik zorgt niet voor een knetterend vuur. In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout. Dit is stoom dat ontsnapt uit het hout. Hout dat knettert is dus meestal te vochtig.
Conclusie
Zorg ervoor dat u hout gebruikt dat goed gedroogd is, waar geen hars in zit en dat lang en rustig brandt. Verder is het goed om de openhaard, het rookkanaal en de schoorsteen goed te onderhouden om een gehele schoorsteen renovatie te voorkomen. Mocht het echter al te laat zijn, dan helpen wij u graag verder! Vraag dan geheel vrijblijvend een schoorsteen renovatie offerte aan. U kan ook gerust contact met ons opnemen via 0342 462 878 of een mailtje sturen naar info@schoorsteenvergroten.nl.